Paljon on kyselty koulutuksestani, sillä minähän opiskelen estenomiksi Tikkurilassa Laureassa. Nyt kun yhteishaku on käynnissä, niin ajattelin vähän valottaa tätä estenomien koulutusohjelmaa ja mitä mieltä siitä itse olen.

Mulla on pohjakoulutuksena parturi-kampaajan ja ylioppilaan paperit (kävin kaksoistutkintona ja valmistuin 2003). Kouluun pääsin vasta kolmannella kerralla, kahdella ensimmäisellä kerralla en päässyt edes pääsykokeisiin. Pääsykokeisiin pääsin kun kävin korottamassa kielet amiksen todistuksessani. Mulla oli lukiossa englanti 6 ja se tietysti kaksoistutkinnossa väännettiin amiksen todistukseen suoraanverrannollisesti ja siitä tuli 2, joten kävin enkun ja ruotsin itsenäisesti (eli tentin ne), jolloin molemmista tuli 5 ja keskiarvoni amiksen todistuksessa pyörähti yli 4, jolloin sain täydet 30 lähtöpistettä, joilla pääsin pääsykokeisiin. Täyttä taktikointia siis. Omia pisteitä kannattaa siis laskeskella ja tutustua ammattikorkeakoulujen sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan valintaperusteisiin tarkkaan. Minullakin oli vaihtoehtona hakea joko ylioppilastodistuksella, lukion päättötodistuksella tai amiksen todistuksella joista parhaat pisteet sain jälkimmäisestä. Olen joka haku kerrallani hakenut ainoastaan silloiseen Stadiaan (mutta nykyisin koulutusohjelma on siis Laureassa AMK yhdistymisien myötä), en ole koskaan hakenut Turkuun, joten Turun koulutuksesta tai pääsykokeista en osaa sen kummemmin kertoa. Tänä vuonna koulutukseen otetaan 30, kun minä pääsin kouluun sisään niin alotuspaikkoja oli vain 22.

Pääsykokeissa oli pääsykoekirja (Kosmetiikan Kemia, ihan ikivanha...), äidinkielen kirjoitelma ja haastis. Nykyään on myös englannin testit. Myös kauneudenhoitoalan työkokemuksesta saa pisteitä ja työkokemuspisteillä saakin kompensoitua pääsykoepisteitä, kuten allekirjoittanut teki (sain täydet työkokemuspisteet).

Laurean sivuilla kauneudenhoitoalan koulutusohjelmasta kerrotaan seuraavaa:
"Kosmetiikkaa, kemiaa ja kansainvälisyyttä Kauneudenhoito on nopeasti kehittyvä, uutta luova ja eri tieteitä yhdistävä kansainvälinen ala. Kauneudenhoitoalan liiketoiminta on estenomin ominta aluetta, estenomin työssä kosmetiikkatietous yhdistyy kaupalliseen osaamiseen. Aito kiinnostus kosmetiikkaa kohtaan alalle hakeuduttaessa on olennaista.
Koulutuksessa perehdytään ihon ja hiusten rakenteeseen sekä niiden hoidossa, suojauksessa ja ehostuksessa käytettävien tuotteiden ainesosiin muun muassa kemian ja biokemian opinnoissa. Lisäksi estenomiopiskelija oppii suunnittelemaan, toteuttamaan ja kehittämään alan liiketoimintaa ja palveluja sekä ottamaan työssään huomioon kosmetiikkalainsäädännön vaatimukset.
Ihmisten kanssa työskennellessä tarvitaan asiaosaamisen lisäksi myynti- ja markkinointitaitoja sekä viestintää. Koulutukseen kuuluu myös tietotekniikkaa ja kansainvälisiin tehtäviin valmistavia kieliopintoja. Työharjoittelu ja erilaiset kehitysprojektit syventävät estenomin osaamista.
Estenomin koulutus johtaa kauneudenhoitoalan asiantuntija- ja esimiestehtäviin. Valmistuttuaan estenomi voi työskennellä esimerkiksi kouluttajana tai konsulttina. Kauneudenhoitoalan yrityksissä riittää työpaikkoja maahantuonnin, markkinoinnin ja myynnin parissa. Globaalissa markkinatilanteessa kauneudenhoitoalan erilaisten konseptien tutkimus- ja kehittämisosaaminen korostuu entistä enemmän.
Yhdessä toisen asteen kauneudenhoitoalan tutkinnon kanssa estenomin tutkinto antaa kelpoisuuden hakeutua ammatinopettajan pedagogisiin opintoihin."

Itse hakeuduin koulutukseen juurikin nuo ammattiopettajan paperit kiikarissa ja olenkin tehnyt molemmat harjoittelut ammattiopistossa hiusalalla. Harjoitteluilla ja omilla valinnoilla pystyy pitkälti vetämään opintojaan sinne suuntaan mikä eniten kiinnostaa. Meikäläisenkin papereista hyvin huomaa, että esim. kemian kurssit rämmin läpi ykkösellä ja kakkosella, kun taas enemmän minua kiinnostavat kurssit ja projektit menevät taas huomattavasti paremmin. Nykyään tuo valitseminen tosin ilmeisesti tulee muuttumaan (kai vähenemään).
Minä olen siis muutamaa kurssia ja opinnäytetyötä vaille valmis estenomi. Olen nyt koulussa neljättä vuotta ja kouluni pitkittyy siksi, että olin vuosi sitten kevään vaihdossa Sloveniassa. Suosittelen lämpimästi vaihtoon lähtemistä, kun kerta siihen mahdollisuus tarjotaan. Myöskin opinnäytetyö kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ja pyrkiä tekemään se pois ennen kuin antautuu työelämän vietäväksi. Monilla käy juurikin näin (kuten mullakin) että (oman alan) töitä olisi tarjolla niin paljon, että opinnäytetyö jää roikkumaan ja tätä myötä myös valmistuminen viivästyy. Pyrkimyksenäni olisi saada opinnäytetyö tehtyä viimeistään ensi syksyyn mennessä.
Koulutusohjelma muokkaantuu kokoajan ja esim. meillä on ollut monia täysin turhia kursseja (esim. hoitotiede. WTF.) joita toivottavasti ei enää uusilla opiskelijoilla ole. Myös opetuksen taso vaihtelee laidasta laitaan ja välillä tuntuu hieman turhauttavalta istua kursseilla joista asiat jo tiedät. Tietysti YO-pohjaisilta puuttuu se ammattiosaamisen pohja ja tieto joka meillä joko parturi-kampaajilla tai kosmetologeilla jo on. Koulutuksessa on pääpiirteittäin paljon kemiaa ja markkinointia. Myös projekteja on melko paljon.

Suosittelen estenomin koulutusohjelmaa kaikille, jotka on oikeesti tosi kiinnostuneita kauneudenhoitoalasta ja niille jotka oikeesti tarvii tuon paperin (esim. jos mielii opettajaksi). En suosittele koulutusta niille joita kiinnostaa esim maskeeraajan tutkinto ja muutenkin käsillä tekeminen, siihen ette tota paperia tarvii.
Kysykää toki jos joku vielä askarruttaa.
Kuvituksena vaihtokuvia vuoden takaa sLOVEniasta.
Ps. Mites noi Forumin parkkihallin peilit? :D